Vendégként a Pártiumban

2015.08.27 20:57

Augusztus 22.-én  romániai  testvértelepülésünk meghívására  érkeztünk Krasznabéltekre, ahol harmadik alkalommal rendezték meg a Bélteki Borfesztivált.

Az esemény az itt élők számára különös jelentőségű volt,  mivel ez alkalommal jelentették be partnereink, hogy Béltek  az UNESCO által létrehozott és igazgatott világörökségi programba szeretné felvétetni a krasznabélteki ezeréves borvidéket és borpincerendszerét. A község első embere elmondta: ezerkétszáz hektár nemes szőlőt gondoznak a gazdák, több mint négyszáz borospince nyílik a bélteki domboldalban, olyan tradíciót őriznek főleg az itt élő svábok, ami megérdemli a nemzetközi elismerést és a védelmet. A szőlő és a bor mellett Béltek és a béltekiek erénye a multikulturalitás is, mert románok, magyarok és svábok élnek itt békés egyetértésben több száz éve, és példásan őrzik  hagyományaikat, szokásaikat.

Vendéglátóink nem csak a szőlősdombokon, hanem a fesztivál szervezésében is kitettek magukért. Színvonalas programokkal, neves fellépőkkel, állandó  három nyelvű konferanszokkal töltötték meg a két fesztiválnapot. Ehhez mi is igyekeztünk hozzájárulni: A Schwarzwald Egyesület és a rátkai Hagyományőrző Népdalkör együtt közel 40 perces műsorral szórakoztatta a közönséget. Majd este mi is nagyszerűen szórakoztunk a kitűnő Mandinga együttes műsorán, mely maradandó zenei élményt nyújtott.

A vasárnap délelőtti szent mise után önkormányzatunk delegációja megköszönte vendéglátóink meghívását és vendégszeretetét és köszönetünk jeléül átadtuk a bélteki gyerekeknek szánt ajándékcsomagjainkat. Ők pedig a megmérettetés előtt álló borral ajándékoztak meg minket. Mindkét település vezetése kiemelte, hogy a jövőben szeretnék szorosabbra fűzni a partnerség szálait.

Bereczk Tamás