Hostubázás

2015.02.11 18:48

 

 A hostubázás szép régi rátkai téli szokás. A családok a hosszú téli estéken egymást látogatták, s közösen múlatták az időt.

 Mindez akkor kezdődött, amikor befejeződtek az őszi munkák, a hegy leve már a pincében forrt, sőt egyiket-másikat már kóstolgatni is lehetett. Sötétedés után felkerekedtek a családok, s elindultak a megbeszélt cél felé. Egy háznál ilyenkor több család is összegyűlt, több generáció együtt. A felnőttek körülülték az asztalt, beszélgettek, vidám történeteket meséltek. A gyerekek meg áhítattal hallgatták az elbeszéléseket. Aztán az asztalra került a kártya, s kezdetét vette a kártyacsata, a „Bundeflike”. Amikor a kártyázás túljutott a csúcsponton, a családok búcsút vettek, s megbeszélték, másnap hol találkoznak. így töltötték a családok a téli időszakot televíziózás, számítógépezés nélkül. Vidáman, boldogan.

 A múlt évben a Schwarzwald úgy döntött, hogy feleleveníti ezt a szép, régi tradíciót. Természetesen új formában, új környezetben. A helyszín a kultúrház, kéthetente összejövünk, péntek este. Énekelünk, táncolunk, beszélgetünk, felelevenítjük a régi dolgokat. Öröm, amikor mindezt együtt teszi a gyerek, szülő és nagyszülő. Szerencsére erre is egyre több példa van. A létszámunk változó: van amikor tizenöten, húszan vagyunk, de akad példa arra is, hogy 50-en, 60-an, sőt többen vagyunk.

 

 

 A múlt szombaton volt talán féléves „fennállásunk” legnagyobb rendezvénye. Az oka, hogy ez nem volt egészen spontán, rendesen előkészítettük. Ugyanis szeretnénk egy 40-45 perces filmet készíteni, amellyel bemutatjuk a hagyományápolásnak ezt az új formáját. A képek nagyon jól tükrözik a kiváló hangulatot. Minden második pénteken vár mindenkit szeretettel hostubázásra a Schwarzwald!