Az idei első hostubázás

2016.02.18 21:56

 

 A Schwarzwald Hagyományőrző Egyesület február első szombatján ismét hostubázásra hívta Rátka hagyományt tisztelő és kultúrát szerető polgárait. Ezt a régi, 30-40 évvel ezelőtti  rátkai estéket megidéző eseményt  két évvel ez előtt próbáltuk feltámasztani .  Ahogy régen is, most is ugyanaz volt  a cél: összekovácsolni egy összetartó közösséget úgy, hogy közben mindenki jól szórakozzon. Ennyi idő távlatából úgy látjuk sikerült, mert  örömünkre ismét minden generáció  képviseltette magát a gyerekektől az idősekig, a kultúrház megtelt és láthatóan mindenki jól érezte magát.

Este 6 órakor kezdtünk a már megszokott közös énekléssel. Itt  sváb és magyar dalok csendültek föl, majd elkezdődött a közös tánc. Ezt leginkább a táncházhoz tudnám hasonlítani, egyszerű lépésekkel körbetáncoljuk a termet, semmi sem kötelező, de azért mutatjuk, hogy hogyan kell lépni. Az eredmény rengeteg mosolygós arc és sok vidám tekintet. Aztán amíg az idősek megpihentek, mi schwarzwaldosok mutattunk be néhány táncot, melyekbe bárki bekapcsolódhatott. És be is kapcsolódtak…

 

 Mire mindenki kellemesen elfáradt, előkerültek a pogácsák, csörögés tálak és az elmaradhatatlan sváb szalonnás falatkák. Aztán egy kis tea és  bor, persze mértékkel. A gyerekek kukoricát morzsoltak, az idősebbek kártyáztak, beszélgettek, majd az estét filmvetítéssel zártuk.

 

 Ezután negyedévente rendezünk hostubázós estéket, akinek kedve van velünk tartani, szívesen látjuk. A pontos időpont szájról szájra fog terjedni, mint minden a faluban. 

 

Bereczk Tamás