20 éves partnerkapcsolatok

2016.06.14 18:58
 
 Maradandó nyomokat hagytak a lelkekben a rátkaiak. Unterbalbachban a rátkaiak látogatása után már előre örülnek a szeptemberi viszontlátásnak a nemzetiségi fesztiválon. Az egyébként is baráti kapcsolatok a látogatás alatt tovább mélyültek. Ezt az örömteli tényt húzta alá Andreas Buchmann elöljáró, miután az 54 tagú rátkai delegáció a búcsúzás után útnak indult.

 Négy napig tartózkodott a kelet-magyarországi küldöttség Unterbalbachban, hogy taubertali barátaikkal méltó módon ünnepeljék meg a partnerkapcsolatok fennállásának 20. évfordulóját.
A legapróbb részletig megtervezett jubileum csütörtök délután a vendégek érkezésével vette kezdetét. A vendéglátók a DJK-Sportcentrumában köszöntötték a 17 órás utazástól fáradt barátokat. A fogadók annak is örültek, hogy minden eddiginél népesebb rátkai csoportot fogadhattak.

 A szálláshelyek elfoglalása után a közös vacsora elfogyasztására ugyancsak a sportközpontban került sor. Ezután a két énekkar kihasználta az alkalmat, és közös próbát tartott, készülve a vasárnapi misére. A Schwarzwald egyesület táncosai pedig megszemlélték másnapi fellépésük helyszínét.
Pénteken mindenki a szálláshelyén fogyasztotta el a reggelijét. Ezután Königshofenben a Weber-pékség megtekintésére került sor, ahol a tulajdonos személyesen kalauzolta vendégeit. A látogatók végigkövethették a termelés teljes folyamatát.

 Még a délelőtthöz tartozott a taubertali iskola meglátogatása. Itt Birgit Teubner-Steffen igazgató-helyettes adott tájékoztatást a fogyatékos gyermekek gondozásáról, oktatásáról. A délutánra nem terveztek programot a vendéglátók, mindenki készülhetett a látogatás legfontosabb eseményére, az esti jubileumi ünnepségre.
 Az est a Balbach-csarnokban 18.30-kor a két himnusz eléneklésével kezdődött és három és fél óra múlva a Baden-dal lelkes eléneklésével végződött. Közben varázslatos hangulatban telt az idő.
 Az ünnepléshez az alapot a 20 év alatt szövődött erős, tartós barátságok adják, hangsúlyozta Andreas Buchmann települési elöljáró, aki néhány mondatban kitért a két évtizeddel korábbi eseményekre is, kiemelve Otmar Heirich akkori lauda-königshofeni polgármester, Stefan Kolb egykori unterbalbachi elöljáró és Héring Istvánné polgármester asszony szerepét. Buchmann úr megemlékezett elődje, Reiner Faul munkásságáról is. A nagy távolság ellenére a kapcsolat szilárd, ezt számos találkozás, és az azokon szerzett élmények erősítik. Ígérte, hogy a továbbiakban is meg fog tenni mindent annak érdekében, hogy a kapcsolatok tovább épüljenek, bővüljenek. A partnerséget a találkozások és a csereprogramok erősítik, húzta még egyszer alá, s hozzátette, hogy jelenleg is egy 7 főből álló iskolás csoport tartózkodik Unterbalbachban tanárnőjük kíséretében. Reményét fejezte ki, hogy a következő évben saját gyerekeik tehetnek látogatást Rátkán. Végül köszönetet mondott a fogadó családoknak, az egyesületeknek az előkészületekben, illetve a lebonyolításban nyújtott segítségért.
Ezek a napok sok új impulzussal szolgáltak. Tirk Sándorné polgármester asszony először Rátka történetének legfontosabb eseményeit vette számba, majd kitért arra, hogy a Tokaj-Hegyalján fekvő települést a Fekete-erdőből származó telepesekkel népesítették be. A falu évszázadokon keresztül őrizte német hagyományait. Az önkormányzat számára ma is ez az egyik legfontosabb feladat. Ezek között kiemelt hely illeti meg a német nyelvoktatást az iskolában. A polgármester asszony szólt arról is, hogy Unterbalbachon kívül számos partnerkapcsolattal rendelkezik még Rátka. Van köztük lengyel, szlovákiai és román is. Az összekötő kapocs közöttük a német származás.

 Thomas Maertens, Lauda-Königshofen polgármestere hangsúlyozta, hogy számos dolog összeköt bennünket, többek között az, hogy ugyanannak az európai nagycsaládnak vagyunk egyenjogú tagjai. Ezen belül ők is igyekeznek széleskörű kapcsolatokat ápolni a különböző nemzetekkel. Példaként a francia Boissy-Saint-Légrhez fűződő új barátságot említette.

 Dr. Wolfgang Reinhart parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy Magyarország törte ki az első köveket az Európát elválasztó falból, s ezzel lehetővé tette Európa és Németország újraegyesülését. A legfontosabb az életben, hogy az emberek találkozhassanak - hangsúlyozta a képviselő.
Ezután Stefan Kolb, az előző elöljáró emelkedett szólásra. Kolb úr emlékeztetett arra, hogy kezdetben számos nehézséggel kellett megküzdeni. Megemlékezett Georg Denzer tartományi tanácsos kezdeményező szerepéről, s a rengeteg telefonálásról, amit az alapító okirat aláírásáig folytatott. Végül egy szép képpel fejezte be beszédét: az egykori gyenge, törékeny palántácskából egy erős, életképes fa lett, amely ellenáll a viharoknak, és újabb és újabb ágakat hajt.

 Eztán Tirk Sándorné polgármester asszony átnyújtotta Rátka Község ajándékát, egy „jubileumi követ”egy táblával, amin a következő felirat áll: „20 Jahre Freundschaft Unterbalbach-Rátka, 1996-2016”. A vendéglátók hatalmas tapssal köszönték meg az ajándékot, majd átadták saját meglepetésüket, egy hajóharangot, amelynek hangja az unterbalbachi barátokra kell, hogy emlékeztesse a rátkaiakat.

 A beszédek között vacsora és kulturális program szolgálta a kikapcsolódást. A helyi fúvós együttes mellett a rátkai énekkar magyar és német dalokkal, a Schwarzwald Hagyományőrző Egyesület pedig táncaival szórakoztatta a jelenlévőket. Az estet egy varázslatos és a szíveket melengető asszonyduó (Endrészné Götz Julianna, Molnár Istvánné) koronázta meg, amelyet állva tapsolt a közönség.

 A látogatás a következő napon egy pincelátogatással folytatódott a szomszédos településen, Becksteinben. Egy szövetkezeti nagyüzemről van szó, amelyet évtizedekkel korábban a környék szőlőtermelői hoztak létre. Ma idetartozik a termelők több mint 70%-a. Természetesen egy pincelátogatás mit sem ér borkóstolás nélkül! Így volt ez most is. A vendégeket asztalhoz ültették, s megkóstolhatták a különböző évjáratokból a legjobbakat.  Délután következett a jubileumi ünnepség összekötve a horgász egyesület ünnepével. Eredetileg szabadtérre tervezték, de a bizonytalan, esős idő miatt hatalmas sátrat húztak a terület felé. Mindjárt az elején kellemes meglepetéssel kedveskedtek a vendégeknek: az iskola kis furulyásai elfújták a magyar himnuszt. Eztán az iskola énekkarának tapsolhatott a szép számú közönség. A következő percek a Schwarzwaldról szóltak, hiszen a táncosok bemutathatták a német közönségnek majd teljes repertoárjukat. A kulturális programot a rátkai énekkar dalcsokra és a fent említett két hölgy duettje zárta. Minden csoport fellépését nagy tapssal köszönte meg a közönség. Mindezt sörcsapolás követte. A rátkai polgármester asszony és Buchmann elöljáró úr csapra vertek egy söröshordót.  Az estet Ralf Glenk, ismert gitáros és énekes műsora zárta. Saját dalok mellett felcsendültek ismert dallamok is. Ennek következtében a táncos lábú párok közül egyre többen ropták a színpadon. És ez eltartott hajnalig.

 Vasárnap. A búcsúzás napja. Istentisztelet az ünnepi sátorban. A misét a vendégek énekkara és a helyi Szent Márk templom kórusának közös éneklése tette igazán színessé, bensőségessé. A könyörgéseket a polgármesterek olvasták magyar és német nyelven.
Ezután következtek a búcsú és az elválás nehéz percei. A rátkaiak buszra szálltak, s elindultak 1200 kilométeres, hosszú útjukra. Az unterbalbachiak könnyes szemmel integettek nekik.
Viszontlátásra szeptemberben Rátkán!

     
Herbert Bickel
 
(Kivonat a szerző Fränkische Nachrichtenben 2016.06.07-én megjelent „Partnerschaft lebt vom
                                                     Austausch” című cikkéből)
 
 
                                                                   
Festakt 20 Jahre Partnerschaft mit Ratka.pdf (1 013,8 kB)